Ekonomi

İpotek nedir? Mortgage İle Kredi Çekebilir misiniz?

Alacak ve borçların menfaati için ekonomik şartların bilinmesi gerekmektedir. Çünkü borç veren ve alan kendini sadık hissetmelidir. Ekonomik şartlar biliniyorsa, hem borç veren hem de borç alan sadık bir biçimde ilerleyebilir. Özellikle alacaklıyı ilgilendiren ipotek kavramını bilmek bazı avantajlara kapı aralamaktadır. Peki ipotek nedir? Üzerinde ipotek olan bir kredi alabilir misin?

Şimdi, konut kredisi hakkında bilmeniz gereken detaylara daha yakından bakalım! ?

Mortgage nedir sorusunun cevabı ile başlayalım. ??

İpotek, bir alacağın teminat gösterilerek teminat altına alınmasıdır. Diğer bir ifadeyle bir alacak karşılığı teminat teşkil eden malları ifade eder. Daha çok bankalardan alınan kredilerde görülmektedir. Örneğin bir bankadan borç para aldığınızı varsayalım. Banka, ödeme için geri garanti olarak bir gayrimenkul üzerinde ipotek ister.

İpotek olarak gösterilecek mülkün ödünç verilecek kişi ile ilgili olması gerekmez.

Borçlu borcunu ödemezse ipotekli gayrimenkul alacaklı tarafından satılır. Borç, elde edilen gelirden mahsup edilir. Ayrıca ipotek olarak gösterilecek mülkün ödünç verilecek kişiye ait olması da gerekmez. Rastgele bir üçüncü kişinin taşınmazı da ipotek edilebilir. İpotek, alacaklıya alacaklarını tahsil edememesi durumunda ipotekli malı satma yetkisi verir.

İpotekli mal satışı icra dairesi aracılığıyla yapılır.

Diyelim ki kredi çektiniz. Bir mülkü ipotek ettirdiniz. Ama borcunu ödemedin. Bu durumda ipotekli malın satışı icra dairesi aracılığıyla yapılır. Öte yandan alacaklı, ipotek ettirdiği taşınmazı devralamaz. Sonuç olarak, alacaklı sadece ipotekli malı satabilir.

İpotekli bir gayrimenkul el değiştirse bile varlığını sürdürür.

Yani ipotekli bir gayrimenkul satılsa bile varlığını sürdürür. Yeni alıcı, satıcının borcunu ödememesi durumunda her zaman gayrimenkulünü satma riskiyle karşı karşıyadır. ?

İpotek kurmak için bir sözleşme gereklidir. ?

Ayrıca ipoteğin kurulmasına ilişkin sözleşmenin resmi bir şekilde yapılması gerektiğini de unutmamalısınız. Sözleşme tapu müdürlüğünce düzenlenmelidir. Ayrıca noter huzurunda yapılan ipotek sözleşmesi geçerli değildir. Sözleşmeden sonra ipotek hakkı tapuya tescil edilmelidir.

İpotek dava yoluyla da kurulabilir.

Borçlu borcunu yerine getirmediğinde alacaklı tarafından tescil davası açılabilir. Mahkeme davacıyı haklı bulursa borçlunun malları rehnedilebilir.

İpotek, asıl alacak süresi dolduğunda kaldırılır.

Ayrıca alacaklı alacaklarından feragat ettiğinde ipotek kaldırılır ve ipotek nakde çevrilir. Zaman belirlenmemişse, taşınmaz yıkılmışsa, bozucu durum tespit edilmişse, bu kural yerine getirilmişse, mahkeme kararı varsa ve kamulaştırma yapılmışsa ipotek kaldırılır. İpoteğin iptali için alacaklının tek taraflı iptal talebinde bulunması gerekir.

Üzerinde ipotek varken kredi alma şansınız var. ?

Diyelim ki kredi çekmek için evinizi ipotek ettirdiniz. Bankalar aynı ev üzerinden kredi verebilirler. Ama her banka bu durumu onaylayamaz. Bu nedenle ipotekli eviniz için kredi çekmek istiyorsanız bankanızla görüşmenizde fayda var.

Ayrıca üzerinizde ipotek varken kredi alıp alamayacağınız da gelir durumunuza bağlıdır.

Bankalar, üzerinizde ipotek varken kredi vermek için bazı detaylar arıyor. Örneğin; Kredi talebinde bulunduğunuz andaki mevcut evin maliyetini, bankadaki kredi notunuzu ve gelir durumunuzu araştırırlar. ?

Bankalar evinizin değerinin %80’ine kadar kredi verebilir.

Bankaların kredi kasası talep eden kişiyi bulması gerekmektedir. Böylece üzerinizde ipotek olsa bile kredi çekmenize olanak sağlar. Evinizin değerinin %80’ine kadar kredi verebilirler.

habertaskopru.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu