İş

Nitelikli Göç Yasası Almanya’da kabul edildi

Federal Meclis’te yapılan oylamada, nitelikli işgücü sorununun çözümüne yardımcı olacak yasa tasarısı, hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oylarıyla kabul edildi.

Böylece Federal Meclis, hükümetin Avrupa Birliği dışından gelen göçmenlerin Almanya’ya gelişini kolaylaştıracak önlemler almasının önünü açtı. Ana muhalefetteki Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Almanya İçin Alternatif Parti (AfD) yasa tasarısına karşı oy kullanırken, Sol Parti çekimser kaldı.

Federal Meclis’te 661 milletvekilinin katıldığı oylamada yeni yasa için 388 evet, 241 hayır oyu kullanıldı. 31 milletvekili de çekimser kaldı.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yasayla ilgili mecliste yaptığı konuşmada, madde ile Almanya’nın “dünyanın en modern göç yasasına” sahip olacağını savunarak, nitelikli göçmenler için bir sonraki adımın “bürokrasiyi önemli ölçüde azaltmak” olacağını vurguladı. “.

Yasa ile Alman hükümeti, Avrupa’nın en büyük ekonomisinde nitelikli işgücü baskısı ile çalışmayı amaçlıyor.

Alman şirketleri uzun süredir kalifiye eleman bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşarken, kalifiye eleman açığı 2022 yılında 1,98 milyon seviyesinde gerçekleşti. Vasıflı işgücü eksikliği birçok sektörü ve şirketi etkilerken, vasıflı eleman açığının da artması takdire şayan. İşçiler Almanya’da refah için bir risk haline geldi.

Göçmen sayısı yılda 60 bine kadar çıkacak.

Alman iş dünyasının baskısını takiben Alman hükümeti, eğitimli işgücünün ülkeye göçünü kolaylaştırmak için vasıflı bir göçmen stratejisi oluşturdu. Yeni madde, göçmenlerin Avrupa Birliği dışından Almanya’ya gelişini kolaylaştıracak önlemleri içeriyor.

Söz konusu yasa ile AB dışından gelen göçmen sayısı yılda 60 bine çıkacak. Yeni yasa, yabancı işçilerin ülkeye girmesi için üç yol sunuyor; bunlara iş teklifi olmayan ancak iş bulma potansiyeli olan kişiler için yeni bir “fırsat kartı” da dahil.

Bunlardan ilkinde kişilerin Almanya’da tanınan bir üniversite veya mesleki yeterlilik diplomasına sahip olması ve bir şirketten iş teklifi alması gerekiyor. İkinci yol, ilgili bir iş alanında en az iki yıllık deneyimin yanı sıra mesleki eğitim veya diploma temeli gerektirir.

Üçüncü ve birinci yol, iş bulamamış ancak iş bulma potansiyeli olan kişilere “fırsat kartı” vermektir. Fırsat kartı, nitelikleri, dil becerilerini, mesleki deneyimi, Almanya ile teması ve yaşı dikkate alan puana dayalı bir sistemden oluşur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu